Wereld IPv6 dag. Wereld wat dag?

Wereld IPv6 dagWoensdag 8 juni is het Wereld IPv6 dag. Er worden heel wat dagen en weken in het jaar tot thema verheven, maar ik denk dat alleen echte IT mensen op de hoogte zijn van IPv6 dag. Maar wat is het nou? Op internet heeft elke computer of server een IP-adres. Dit adres zie je in praktijk nooit. Zo bezoek je nu bestedownloads.nl en heb je gelukkig niet 83.137.194.77 hoeven in te typen. Zogenaamde DNS servers weten welk IP-adres bij een domeinnaam hoort en verzorgen de koppeling naar de fysieke server/computer. Wil je meer weten over IP-adressen ga dan naar WhatsMyIP.org.

Zonder een IP-adres kunnen de data pakketjes die over internet ‘zwerven’, niet op de juiste plek afgeleverd worden. IP versie 4 (IPv4) adressen raken binnenkort uitgeput. Vergelijk het met de Nederlandse auto kentekens. Op een gegeven moment is de reeks op en gaat men over op een nieuwe reeks. En daar komt IPv6 dus om de hoek kijken. De nieuwe reeks schijnt onuitputtelijk te zijn en dat is maar goed ook. De verwachting is dat straks niet alleen computers een ip-adres krijgen, maar ook mobieltjes, koelkasten en noem maar op.

IPv6 dag is bedoeld om eigenaren van websites en providers te laten testen met het gebruiken van IPv6. IPv4 en IPv6 blijven overigens naast elkaar bestaan.

Extra informatie: “IPv4 adressen zijn niet op

Ook interessant voor jou:

  1. ContactKeeper
  2. Adres2000
  3. MiniTool Partition Wizard partioneert je harde schijf
  4. Ecohome energieverbruik registratie en analyse
  5. Woordkasteel
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef je reactie

*