DivX en Xvid videocodecs

DivX

DivX is een standaard om digitale videobestanden compact op te slaan door gebruik te maken van een compressiealgoritme dat geoptimaliseerd is voor videobeelden.

Om bestanden in DivX-formaat te kunnen opnemen of afspelen, hebben multimediaprogramma’s een zogenaamde codec voor dit algoritme nodig. In steeds meer hardware wordt een DivX-codec ingebouwd. Aan de codec zelf wordt doorgaans ook gerefereerd met het woord DivX.

Sinds de laatste jaren verschijnen er steeds meer dvd-spelers die ook schijfjes met DivX-bestanden aankunnen. DivX is een zeer populair videoformaat op het internet. Omdat de bestandsgrootte van een divx-bestand zeer klein is, is het makkelijk en snel te downloaden. Ter vergelijking: een gemiddelde DivX-film is 700 megabyte groot tegen duizenden megabytes bij normale films.

Dvd-spelers met DivX 6.x (DivX Ultra genoemd) kunnen ook ondertitelingbestanden lezen. Er zijn diverse sites die ondertitelingsbestanden leveren voor gedownloade films.

Als je geen idee hebt wat DivX nu is en wat je ermee kunt, ga dan naar DivX Start.

XviD is de opensourceversie van DivX, ontwikkeld om meer compatibel te zijn met Linux en andere opensourcebesturingssystemen.

Door het feit dat XviD geen commercieel product is, maar volledig gratis, is de verscheidenheid van XviD-programma’s en -specificaties veel groter. XviD biedt objectief gezien een betere kwaliteit dan DivX terwijl de bestandsgrootte kleiner is. Met XviD kan 120 minuten dvd-formaat omgezet worden naar een AVI-bestand van 700 MB zonder al te veel beeldverlies. Het verschil is wel merkbaar maar miniem. Ook wordt XviD gebruikt voor een groot gamma van andere toepassingen zoals 5.1-geluid en ondertiteling.

De naam XviD is niet zomaar gekozen. XviD is precies het omgekeerde van DivX.

 

Ook interessant voor jou:

  1. Burnaware is een uitstekend brandprogramma
  2. Burnon CD/DVD Free brandprogramma
  3. CDBurnerXP cd/dvd brandprogramma
  4. Avidemux voor videobewerking
  5. Pop Art Studio voor Windows
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef je reactie

*