Google Chrome browser

Google Chrome browserGoogle is inmiddels toe aan de 10e versie van de Chrome browser.

De voordelen van Chrome die Google noemt zijn:

 • Via de omnibox adresbalk kun je zowel webadressen als zoekopdrachten ingeven (kan ook in Firefox). Tevens kent de adresbalk “autocompletion” (zit ook in Firefox en in IE).
 • Tabbladen die hun eigen proces draaien: dit zou crashes van de gehele browser voorkomen.
 • Tabbladen tonen een soort startpagina met thumbnails van de sites die je recent hebt bezocht, favorieten en zoekacties (kan ook in Opera)
 • Snelheid: deze zou hoger liggen dan die van andere browsers
 • Veiligheid: die zou beter zijn, maar in versie 10 zijn maar liefst 25 lekken gedicht
 • Private browsing: je kunt met wat Google incognito gedoopt heeft, surfen in een venster waarin cookies en historie niet worden bijgehouden (is ook mogelijk in Internet Explorer).Google Chrome Incognito Private Browsing

Daarnaast kun je webapplicaties zoals bijvoorbeeld Google’s eigen Gmail via een bureaublad of startmenu snelkoppeling openen in een nieuw browservenster dat geheel is gestript van werkbalk en zoekmenu. Dit moet de toegankelijkheid van dit soort “online software” verbeteren.

Waarom heeft Google een eigen browser in de toch al overvolle browsersmarkt gezet? Ten eerste is het niet een geheel eigen browser. Google heeft ideeën geleend van andere opensource ontwikkelaars en daar zijn eigen producten aan toegevoegd. Chrome draait op Webkit, bekend van Apple Safari en is ook terug is te vinden in Googles mobiele platform Android dat in ontwikkeling is. De Google-browser bevat de virtuele machine V8, die speciaal is gemaakt om Javascript sneller te laten werken. Mozilla (Firefox) heeft ook al een oplossing klaar voor dit probleem, onder de naam Tracemonkey.
Ten tweede wil Google minder afhankelijk zijn van het ontwikkeltempo en de ontwikkelrichting van andere browsermakers. Chrome moet gezien worden in het licht van een groter plan van Google om de browser minder zichtbaar te maken en zo de grens tussen webdienst en software te verkleinen. Google Gears is hier een goed voorbeeld van. Deze opensource software maakt het mogelijk om webapplicaties (zoals bijvoorbeeld Google Docs) ook offline te laten draaien.

Eindoordeel: Google Chrome is een interessante browser, die met de laatste versie ook weer sneller is geworden. Het privacy aspect ligt ook gevoelig. Google staat erom bekend om van alles en nog wat over zoekgedrag op te slaan. Zo bevatte de licentie-overeenkomst (die de meeste gebruikers niet lezen) in de eerste dagen de volgende clausule: “a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services”.
Verder maken gebruikers van met name Firefox gebruik van allerlei add-ons die je in Chrome niet kunt toevoegen.

 • XP/Vista freeware
  Tags: google chrome [Download]

Ook interessant voor jou:

 1. Picasa gratis fotobeheer programma van Google
 2. JAlbum fotalbum software
 3. ExtractNow uitpakker van gecomprimeerde bestanden
 4. Gmail webmail service
 5. Avant browser
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef je reactie

*