Autoruns toont welke programma’s automatisch opstarten

Wanneer Windows opstart, starten automatisch diverse programma’s op. Bij installeren van software gebeurt het regelmatig dat een programma zich via Autostart nestelt in het werkgeheugen. Soms word je erom gevraagd of dit mag, maar lang niet altijd. Hoe meer programma’s automatisch opgestart worden en in het achtergrondgeheugen draaien, hoe langer de opstart van de computer gaat duren, maar ook kan de computer in zijn geheel daardoor trager gaan worden.
Tip: je kunt in de Taakbalk van je desktop aan de hoeveelheid pictogrammetjes ook zien wat er allemaal automatisch opgestart is.
De programma’s die zich ongevraagd automatisch opstarten, bieden je vaak geen mogelijkheid om dit ongedaan te maken. De enige mogelijkheid die resteert is om via Start – Uitvoeren de commandoregel msconfig intypen en onder de Tab Opstarten de programma’s uitschakelen door het ‘vinkje’ weg te halen, maar dit werkt niet echt praktisch.

Met de Microsoft-tool Autoruns (een download van 606 Kb die bovendien niet geinstalleerd hoeft te worden, krijg je een compleet overzicht van alles dat er bij het opstarten in het geheugen wordt geladen. Niet alleen programma’s, maar ook onderdelen van Windows zoals DLL’s, drivers en services.

Ieder programma dat je niet nodig hebt kun je simpelweg uitvinken, en vanaf dat moment zal deze niet meer automatisch worden gestart. Je kunt het later altijd weer aanvinken. Sowieso is het beste om geen onderdelen te verwijderen omdat dan mogelijk Windows niet meer werkt. Eventueel geinstalleerde spyware en adware kun je vaak via Autoruns gewoon uitzetten.

 

Tip: Voor meer systeeminformatie is er een ander gratis programma, de Process Explorer van dezelfde makers (Microsoft).

Besturingssysteem: Windows 2000/XP/Vista/7
Taal: Engels
Licentie: Freeware, gratis software
Website: Technet Microsoft
Download: Autoruns for Windows

Ook interessant voor jou:

  1. Auslogics Disk Defrag defragmenteert je hardeschijf
  2. Microsoft Private Folder
  3. Limewire vs. Frostwire
  4. Comodo firewall
  5. Alexion Relatie Management crm software
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef je reactie

*