MiniTool Partition Wizard partioneert je harde schijf

Minitool Partition Wizard Home EditionWat is partitioneren?

Voor ik het programma bespreek eerst iets meer over partitioneren. Wanneer je een nieuwe laptop of pc gekocht hebt, is de harde schijf in de meeste gevallen niet gepartitioneerd. Partitioneren is het opdelen van de harde schijf in stukken die via een aparte driveletter (bijv. E: , G:) benaderbaar zijn. De partititie waar het besturingssysteem op geïnstalleerd is, is standaard C:.

Waarom is het nu belangrijk om je harde schijf te partitioneren? Als je al je bestanden zoals documenten en foto’s op C: zet en je moet bij een systeemcrash je besturingssysteem opnieuw installeren dan worden alle bestanden op C: overschreven. Je bent dan al je belangrijke persoonlijke bestanden kwijt. Zet je nu je eigen bestanden op bijvoorbeeld de E: partitie dan blijven ze bij een herinstallatie onaangeraakt. Ook het maken van backups van je persoonlijke bestanden is makkelijker sinds ze op een eigen partititie staan.

Via Systeembeheer en dan Partities op harde schijf maken en formatteren, beschikt Windows sinds Vista over een eigen partitiemanager , maar aan dit ingebouwde programma zitten behoorlijk wat haken en ogen.

Een gratis partititie manager, die zowel met de 32-bit- als de 64-bitversie van Windows overweg kan, is Partition Wizard Home Edition van Minitool. Enige beperking aan de gratis versie is dat het mergen (samenvoegen) van partities niet mogelijk is. Maar als je vantevoren je plan maakt, kun je je harde schijf prima opnieuw indelen door eerst de C: partitie te verkleinen en de vrijgekomen ruimte toewijzen aan één of meerdere nieuwe partities.

Tot slot: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hoewel (her)partitioneren op zich een fluitje van een cent is, kan het goed mis gaan. Je computer kan zelfs helemaal ontoegankelijk worden. Zorg dus van tevoren dat je recovery tools beschikbaar hebt en backups van je belangrijke bestanden (foto’s, muziek, documenten). Bij de meeste nieuwe computers zijn de recovery schijven niet meer meegeleverd, maar staan deze in een aparte partititie Recovery. Laat deze partitie sowieso ongemoeid bij herpartitioneren. Vanuit het door de fabrikant meegeleverde Recovery programma dien je zelf eerst dvd’s te branden (of een usb-stick te vullen) om je computer te kunnen opstarten bij een eventuele ‘mishap’.

Besturingssysteem: Windows 2000/XP/Vista/7
Taal: Engels
Licentie: Freeware, gratis software
Website: Partitionwizard.com
Download: Partition Wizard Home Edition

Ook interessant voor jou:

  1. DiskBoss; bestanden en schijfbeheerder
  2. HD Shredder free wist je harde schijf veilig en volledig
  3. Gmail keeper
  4. Cryptainer LE; je harde schijf als digitale kluis
  5. Microsoft Process Explorer: een zeer uitgebreide Taskmanager
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef je reactie

*