Soluto start je pc sneller op en voorkomt systeemcrashes

SolutoSoluto afficheert zich met de slogan “Anti frustratie” software. Soluto zorgt ervoor dat je pc sneller opstart, helpt systeemcrashes te voorkomen en maakt je browser “lichter”. Bijzonder is dat Soluto daarbij gebruik maakt van de “wisdom of the crowds”. Het  leert van alle Soluto gebruikers welke software crashes veroorzaakt of welke software de opstart tijd van je pc langer maakt.

Na installatie van Soluto is het wel even schrikken want je bureaublad blijkt zich na de eerste opstart “om te krullen”.  Toch is het wel een handige gimmick want zo zie je welke programma’s opstarten en hoe lang de totale laadtijd nog is. Soluto geeft je advies welke programma’s je eventueel kunt pauzeren (uitschakelen) en welke programma’s je vertraagd kunt laten opstarten. Dit onderdeel van Soluto heet “Chop boot”.  Programma’s die je bij de opstart kunt uitschakelen, zijn programma’s die je niet elke dag gebruikt. Je kunt deze altijd nog handmatig opstarten of via Soluto  het pauzeren ongedaan maken. Programma’s die je niet direct nodig hebt, daar kun je de opstart van vertragen. Je PC start dan eerst de essentiële functies en daarna pas de niet-essentiële. In mijn geval verkortte dit de totale laadtijd van de PC met maar liefst 60 seconden.

Soluto bureaublad view

Een vergelijkbaar programma dat aan boot time management doet, is Autoruns van Microsoft. Maar dan moet je goed weten wat je doet.  Want als je essentiële programma’s niet laat opstarten, werkt je PC mogelijk niet goed. Wat dat betreft adviseert Soluto je goed wat je wel en beter niet kunt uitschakelen.

Daarnaast detecteert Soluto als er programma’s crashen. Je ziet het gecrashte programma ‘hemelen’.  Met het onderdeel Heal crashes voorziet Soluto je van eventuele oplossingen. Het gebruikt daarvoor de informatie die Windows verzamelt en waar Windows vervolgens niets mee doet.  Soluto crash waarschuwingAlle crashes en oplossingen verzamelt Soluto in een “PC Genome” database.

Met “Lighten your Browser”  biedt Soluto je de mogelijkheid om allerlei add-ons en toolbars te verwijderen die je browser trager maken. Soluto laat je daarbij zien hoeveel andere gebruikers er ook voor kozen om bepaalde add-ons te verwijdern. Soluto werkt voor Chrome, Firefox en Internet Explorer.

Conclusie: het is een mooi (soms humoristisch) vormgegeven programma geschikt voor beginners en experts. Wat het voorkomen van systeemcrashes betreft, zou het natuurlijk mooi zijn als er software gemaakt wordt die niet kan crashen. Maar dat is misschien “wishful thinking”. Soluto spoort softwaremakers misschien wel aan om niet in de database met programmacrashes terecht te komen.

Besturingssysteem: Windows XP/Vista/7
Taal: Engels
Licentie: Freeware, gratis software
Website: Soluto.com
Download: Soluto

Ook interessant voor jou:

 1. Autoruns toont welke programma’s automatisch opstarten
 2. SlimCleaner concurrent voor CCleaner?
 3. Boeken-, film-, dvd- en cd-lijstjes
 4. Opera browser
 5. Secunia Personal Software Inspector houd je software up-to-date
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

 1. Jesse84843093 schreef:

  Dit is een geweldig stukje software!
  Echt super, ik draai deze op mijn packardbell easynote mh45.

  Ik heb ook nog een een review gegeven op video ^^

  http://www.youtube.com/watch?v=sQY0QXMYcCk

  Jesse84843093.

Geef je reactie

*