10 Tips voor een betere wachtwoordbeveiliging

Wachtwoord sleutel

Wachtwoorden moeten gevoelige, financiële en zakelijke informatie beschermen. Ze zijn de sleutel om websites waar je lid van bent te kunnen bezoeken. Maar zeker nu internet bankieren steeds populairder wordt, is het zaak de sleutel naar je “kluis op internet” te beschermen. Het is makkelijk voor te stellen wat voor vervelende zaken er kunnen gebeuren als een onbevoegde jouw wachtwoord ontdekt. Hier wat tips om dat minder gemakkelijk te maken.

1. Het lijkt een open deur, maar gebruik geen makkelijk te raden wachtwoorden zoals je geboortedatum, de naam van je partner of je huisdier. Gebruik dus liever geen wachtwoorden die te maken hebben met je privéleven. Je hebt een wachtwoord nodig dat niet gemakkelijk te raden is, maar dat voor jezelf wel makkelijk te onthouden is.

2. Gebruik een combinatie van kleine en hoofdletters en symbolen en getallen om het moeilijker te maken het wachtwoord te raden. Sommige websites staan het gebruik van symbolen niet toe, dus die zijn niet altijd te gebruiken. Meeste websites gebruiken wachtwoorden als Case sensitive (hoofdletter gevoelig) dus hoofdletters gebruiken is dan een goed idee.

3. Maak een wachtwoord langer dan 8 karakters. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te raden valt.

4. Nog zo’n open deur. Gebruik een verschillend wachtwoord voor elk programma of website. Mocht je wachtwoord in onbevoegde handen vallen, dan zijn tenminste andere accounts of websites nog wel beschermd.

5. Verander wachtwoorden ook regelmatig, als dit al niet door de website van bijvoorbeeld een bank geëist wordt. Eénmaal per jaar is minimaal verstandig.

6. Schrijf wachtwoorden nergens op. Je weet nooit wie er in je laden of ergens anders snuffelt. Sla je wachtwoorden ook niet op in je PDA. Dat is net zo onveilig als een stukje papier. Wat je wel kunt doen is je wachtwoorden op een beveiligde USB-stick opslaan (zie het gratis Cryptainer). Er zijn password managers die wachtwoorden versleuteld opslaan. Zelf gebruik ik op mijn USB-stick ook nog een programma dat de bestandsinhoud verbergt. Dubbel veilig dus. Je kunt ook gebruik maken van een programma als Roboform. Dit programma slaat wachtwoorden ook beveiligd op en vult ze bovendien automatisch in op websites die je bezoekt. Hoef je helemaal niets te onthouden. De Roboform bestanden kun je ook op een USB-stick opslaan. Kijk voor wachtwoordmanagers en Roboform hier.

7. Deel nooit je wachtwoord aan iemand anders mee. Is het toch nodig om het te doen, verander het dan onmiddelijk daarna.

8. Gebruik geen woorden die in het woordenboek staan. Er zijn password-cracking programma’s die naar deze woorden zoeken om een wachtwoord te kraken. Ik heb zelf veel gehad aan de volgende tip om wachtwoorden samen te stellen en ook nog te onthouden. Stel je reist elke dag per trein naar je werk. Je bedenkt de volgende wachtwoordzin: “Ik reis elke dag met de trein van 9 uur 45″ Je neemt dan van elk woord de eerste letter + de cijfers. Je wachtwoord wordt dan: iredmdtv9u45. Je kunt ook nog kleine en grote letters husselen. Je wachtwoord is dan bijvoorbeeld: IrEdMdTv9U45. Het wachtwoordzinnetje kun je makkelijk memoriseren.

9. Gebruik natuurlijk nooit als wachtwoord “wachtwoord” of “geen”. Zelfs niet “WachtWoorD”!

10. Tot slot als je een email ontvangt of iemand belt je met de mededeling dat ze van je bank of je creditcard maatschappij of van PayPal of welk bedrijf dan ook waar je een wachtwoord bij hebt zijn, geef ze NOOIT je wachtwoord of PIN welk verhaal ze je ook vertellen. Dit zijn gewoon oplichters.