10 tips voor een snellere pc

Snellere PC

1. Laat je PC eerst opstarten en uitratelen, vóór je programma’s opstart.

2. Indexeringsservice uitzetten. Als je weinig zoekt in Windows Verkenner, dan kun je net zo goed de indexeringsservice uitschakelen. Zonder deze indexering gaat het zoeken wel trager, maar voor de rest levert het alleen tijdwinst op. De indexeringsservice schakel je uit door een rechtermuisklik te maken op je harde schijf/schijven. Vervolgens kies je Eigenschappen en vink je “Deze schijf indexeren om zoekacties te versnellen” uit.

3. Gebruik liever geen afbeeldingen en zeker geen grote afbeeldingen als bureaublad achtergrond. Dit vertraagt je PC, zeker als deze al ouder is of weinig werkgeheugen (RAM) heeft.

4. Zet ook niet onnodig veel snelkoppelingen op je bureaublad. Elke snelkoppeling gebruikt toch al snel 500 bytes van het werkgeheugen.

5. Leeg regelmatig de prullenbak. Bestanden worden pas echt verwijderd van de hardeschijf als je de prullenbak leegt.

6. Verwijder regelmatig de tijdelijke internet bestanden.

7. Defragmenteer je hardeschijf  regelmatig. Dit levert meer vrije ruimte op de hardeschijf op en doordat bestanden weer aaneengesloten liggen, kunnen programma’s sneller werken.

8. Verdeel je PC altijd in 2 partities. Op partitie C: installeer je Windows en op de andere partitie (D: of E:) installeer je programma’s en bewaar je belangrijke databestanden. Het grote voordeel hiervan is dat Windows de C: partitie gebruikt als virtueel geheugen (een soort tijdelijk geheugen als het werkgeheugen te vol is) en je de C: partitie het beste zo leeg mogelijk kunt laten. Na een computer crash is het ook makkelijker om de C: schijf opnieuw te formatteren. Immers je kwetsbare data staat op een andere partitie.

9. Wanneer je nieuwe software installeert, kun je het beste de optie “Tray icon” uitzetten. Het is misschien weleens handig te kunnen zien in de taakbalk wat er allemaal draait en je kunt snel bestanden opvragen, maar tray icons verbruiken ook weer RAM geheugen en vertragen de opstart van je PC. Laat ook niet elk programma automatisch opstarten met Windows. Soms gebruik je een bepaald programma helemaal niet, terwijl het wel in de achtergrond klaarstaat en dus geheugen gebruikt.

10. Bescherm je PC tegen stof. Stof kan de ventilator verhinderen zijn werk goed te doen en daardoor kan de processor te warm worden. Een warme processor werkt trager. Gebruik een spuitbusje met lucht om stof weg te blazen. Gebruik nooit een stofzuiger!

Een handig programma om tips als prullenbak legen,  tijdelijke internetbestanden verwijderen en programma’s niet automatisch laten opstarten uit te laten voeren, is Crap Cleaner.