5 Tips voor het kopen van een laptop of netbook

Laptop

Het kopen van een laptop of een netbook is een behoorlijke financiële investering. En dus zeker geen beslissing die je makkelijk neemt. Daarom hier 5 tips die je helpen om een verantwoorde beslissing te nemen.

Tip 1 Soort gebruik
Vraag je af waarvoor je de laptop aanschaft. Als vervanger van een desktop PC of wil je er ook echt mee op pad? Als je er mee op pad gaat is een laag gewicht en een lange batterijduur van groot belang. Hiervoor zijn de netbooks zoals Asus EEE PC het meest geschikt. Gebruik je de laptop als vervanger van een desktop pc dan is een groot beeldscherm belangrijk. Wil je er ook mee gamen of andere zware grafische toepassingen op draaien dan is een snelle grafische kaart beslist noodzakelijk. De grootte van het toetsenbord is van belang om comfortabel te kunnen werken. Een groter toetsenbord typt nu eenmaal prettiger. Bij sommige netbooks kan dit nogal tegenvallen. Bedenk bij al deze zaken (zeker als je de laptop thuis als desktop PC vervanger inzet) dat een laptop in tegenstelling tot een desktop geen grote uitbreidingsmogelijkheden heeft. Koop de hardeschijf dan ook niet te klein en zorg voor voldoende werkgeheugen (minimaal 1 Gb maar liever 2 of 3 Gb). Koop het liefst een laptop met geheugenchips voor mobiele toepassingen. Deze zijn energiezuiniger in het gebruik. En kies ook voor een ingebouwde DVD-lezer/brander. 

Laptop of netbook?
Voor mobiel gebruik winnen de zogenaamde netbooks aan terrein. Ze zijn superklein (7 inch beeldscherm), lichtgewicht en hun batterijen houden het soms wel 5 uur achter elkaar uit. Let er wel op dat sommige netbooks met Linux als besturingssysteem worden geleverd. Op zich niks mis mee, maar je moet wel bereid zijn om om te schakelen. Als je veel moet typen onderweg dan kan het kleine toetsenbordje een bezwaar vormen. Tot slot worden sommige netbooks met SSD (solid state disk) uitgevoerd. SSD verbruikt minder stroom dan harddisks. Er zitten immers geen draaiende onderdelen in.

Tip 2 De muis
Meeste laptops hebben tegenwoordig een zogenaamd “touch pad”. Dit is een aanraakgevoelig plaatje dat als muis fungeert. Door je vinger over het touchpad te bewegen, verandert de muisaanwijzer van positie. Er zitten onderaan twee knoppen voor het “links klikken” en het “rechtsklikken”. Je kunt met de meegeleverde software ook instellen dat 2 keer tikken op de touchpad een bepaalde actie teweegbrengt (bijvoorbeeld dubbelklikken). Een ingebouwd “scrollgebied” is ook handig om door pagina’s te bewegen. Toch kan het voor sommige mensen niet prettig zijn om mee te werken. Probeer daarom ook alternatieven uit.

Tip 3 Draadloze verbinding
Een laptop kan natuurlijk niet zonder draadloze verbinding. Je wilt nu eenmaal niet aan een touwtje vastzitten met zo’n mobiel apparaat. Tegenwoordig hebben de meeste laptops al ingebouwde draadloze mogelijkheden. Er moet in ieder geval een ‘slot’ aanwezig zijn om een draadloze netwerkkaart in te steken. Ook is het mogelijk om draadloze verbinding te maken via een USB poort. Let dan wel op het aantal USB poorten dat de laptop aan boord heeft (zie 4.)

Tip 4 Aansluit mogelijkheden
De meeste randapparatuur wordt tegenwoordig aangesloten via USB poorten. Het is dan ook van belang dat je laptop over voldoende USB poorten beschikt. Denk maar aan het aansluiten (zeker bij thuisgebruik) van scanner, printer, externe muis, apart numeriek toetsenbord, MP3-speler en digitale camera. Een minimum van 4 USB poorten is dan ook aan te bevelen, maar liever nog 6 poorten.

Tip 5 Ventilatie
Door de steeds snellere chips is warmte ontwikkeling een behoorlijk probleem. Door de compacte bouw van een laptop is het van belang dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn (ventilatiesleuven). Bij een laptop die niet voldoende warmte af kan voeren, zal de ventilator al snel constant gaan draaien. Een te warme laptop op schoot werkt niet comfortabel en is zelfs een bedreiging voor eventueel nageslacht (temperatuur van het scrotum loopt teveel op). Ook werkt een laptop met een oververhitte processor trager. Overigens zijn daar dan weer handige laptop koelers voor te verkrijgen die op USB-stroom werken.
laptop koeler
Kijk voor een overzicht van merken koelers op Kelkoo.