Al je favoriete software op een USB stick

Draagbare software

In deze tijd van meer, meer en groter, groter zou je bijna vergeten dat het mogelijk is om programma’s vanaf een ‘portable device’ (lees: USB memorystick, flashcard, CDRW, draagbare harddisk, MP3 speler, iPod) te draaien, zonder installatie op een pc. Zeker nu de opslagcapaciteit van USB memorysticks al richting 4 Gigabyte en meer gaat. Je zou bijna kunnen stellen dat je je computer bij je hebt, zonder je computer.

Voor diegenen die nog met DOS bekend zijn, was xcopy genoeg om een programma van de ene naar de andere computer te transporteren. Maar in deze Windows tijd willen programma’s veel op de hardeschijf installeren en in het Windows register opslaan. En het liefst ook nog allerlei DLL’s in de systeemmap wegschrijven. Dus even een programma op USB memorystick zetten is er niet bij en als het al kan, moet het op de te gebruiken PC geïnstalleerd worden.

Maar waarom zou je applicaties vanaf een portable device willen draaien? Omdat het altijd makkelijk is om je eigen browser met toegang tot je favorieten bij je te hebben. Of je eigen mailprogramma met je emailcontacten. Dit kan vooral heel handig zijn als je in openbare internetruimtes (zoals openbare bibliotheek, schoolmediatheek of internetcafé) aan een computer moet werken. Zodra je de USB memorystick eruit trekt, is ook al je persoonlijke data niet meer aanwezig op de pc. Wel zo veilig (lees ook onze special Beter beveiligen). Het kan ook heel handig zijn als je een presentatie moet geven op een andere pc. Of als je in het buitenland even bankzaken moet doen. Je kunt al je instellingen en wachtwoorden (beveiligd) meenemen. Ook is het mogelijk om een IM (Instant Messenger om mee te chatten) met je contactadressen vanaf een draagbaar opslagmedium te gebruiken.

Een complete draagbare applicaties suite past al op een USB memorystick van 256 MB. Het bekende OpenOffice is er ook in een draagbare smaak. Natuurlijk is het niet te vergelijken met volledige programma’s die de leek met allerlei handige wizards en mooie templates bij de hand nemen, maar alle basissoftware als tekstverwerker, spreadsheet, presentatieprogramma en database programma staan er op.

Zijn er ook nadelen? Je moet er wel rekening mee houden dat een trage USB-stick geen snel reagerende programma’s mogelijk maakt. En als je gewend bent aan Microsoft Office zul je even moeten wennen aan de gratis opensource software.

Besturingssysteem: Windows 2000/XP/Vista/7
Taal: Engels
Licentie: Freeware, gratis software
Website: Portableapps.com
Download: Portable Application Suite

Met PStart kun je de draagbare applicaties heel handig starten vanaf je tijdelijke computer. In tegenstelling tot Windows snelkoppelingen, gebruikt PStart relatieve paden, wanneer het geïnstalleerd wordt op een draagbaar opslagmedium. Mocht je USB sleutel een andere drive letter toegewezen krijgen op een andere PC, dan kun je toch de programma’s opstarten. Je kunt PStart dus ook gebruiken met draagbare programma’s vanaf een gebrande CD.

PStart

Besturingssysteem: Windows 2000/XP/Vista/7
Taal: Engels
Licentie: Freeware, gratis software
Website: Pegtop.de
Download: PStart

USB Webserver

Voor de webmaster en ontwikkelaars onder ons is er zelfs een complete webserver die past op een USB stick. Het enige wat je hoeft te doen is de gedownloadse software uitpakken en op een USB-stick zetten.

Usb Webserver kan zonder installatie proces op een Windows® 2000/XP computer worden geplaatst en direct in gebruik worden genomen.Het programma kan tevens, mits geplaatst op een Usb Stick/Vergelijkbaar apparaat, communiceren met een Windows® 2000/XP systeem. Zo heb je waar ook ter wereld een webontwikkel omgeving op zakformaat!

 

  • PDO ondersteuning
  • Volledig aanpasbare config bestanden (my.ini, httpd.conf, php.ini)
  • Frisse interface die niet meer alway on top staat
  • Een goede en gebruiksvriendelijke gebruiksaanwijzing
  • Nederlandse en Engelse support
  • Php 5.2.13
  • Httpd 2.2.15
  • PhpMyAdmin 3.3.1-rc1
  • MySQL 5.1.44

[Website]