Betrouwbaarheid van webpagina’s en websites

betrouwbaarheid websites

Via internet zoeken doen we allemaal. En het liefst met Google. Maar waar herken je nu betrouwbare websites aan? Uit onderzoeken blijkt dat scholieren en studenten vaak voor het eerste zoekresultaat op de eerste pagina kiezen in de veronderstelling dat dit het beste resultaat is. Mensen kijken niet verder en nemen vaak alles maar voor waar aan. Het oude adagium “als het gedrukt staat, zal het wel waar zijn” is vervangen door “als het op internet staat, zal het wel waar zijn”. Om toch een richtsnoer voor de betrouwbaarheid van een website te hebben, heeft de bibliotheek van de Colorado State University een aantal richtlijnen opgesteld.

Doel
Waarvoor is de webpagina gemaakt? Om: te informeren; te onderhouden; informatie te delen; een product of dienst te promoten (marketing); om een (politieke) mening of overtuiging te beïnvloeden (advocacy); nieuws te brengen; persoonlijke redenen.

Sponsor/Eigenaar
Bij welke provider of organisatie is de pagina ondergebracht? Overheid (.gov); Educatieve organisatie (.edu); Zakelijk (.com); Persoonlijk (Individu). Aanvulling Bestedownloads.nl: een directory die websites beschrijft en beoordeelt, is:http://www.dmoz.org/World/Nederlands/. Ook kun je via sidn.nl achterhalen wie de eigenaar is. Wanneer het zoekresultaat verschijnt, zet dan een vinkje voor Uitgebreid en zoek nogmaals. Hierna verschijnen de gegevens van de eigenaar.

Inhoud
Is de pagina goed georganiseerd? Heeft de pagina een goed webdesign? Is de tekst goed geschreven? Zijn de (externe) links relevant en geschikt? Zijn de externe links voorzien van een evaluatie?

Ideologie
Is de ideologie van de auteur of de sponsor bekend?

Productie/revisiedatum
Wanneer is de pagina gemaakt? Wanneer is de pagina voor het laatst aangepast? Hoe up-to-date zijn de externe links? Zijn er geen “dode” links? Aanvulling bestedownloads.nl: kopiëer en plak in de adresbalk van de pagina de volgende tekstjavascript:alert(document.lastModified) en druk op Enter. Er verschijnt dan een popup met de datum. Bron: www.voelspriet.nl ; alles over zoeken op internet.

Aanmaakdatum/revisiedatum webpagina

In Firefox kun je in de pagina op de rechtermuisknop klikken en vervolgens voor Bekijk pagina-info kiezen. Deze truc werkt niet altijd omdat in sommige pagina’s javascripts de actuele datum en tijd genereren.

Bruikbaarheid
Is de pagina relevant gemeten naar wetenschappelijk onderzoek?

Autoriteit van de auteur
Wie is verantwoordelijk voor de pagina? Is de auteur een expert in zijn onderwerpsgebied? Wat heeft de auteur nog meer geschreven? Kun je de auteur bereiken via een e-mail-adres? Wat is de overtuiging van de auteur?

Soort pagina
Webpagina, krantenartikel, overheidsbron, blog, etc.?

Publiek
Op wat voor soort publiek is de pagina gericht? (preken voor eigen parochie)

Dekking
Gaat de pagina over het onderwerp in de volle breedte of maar een gedeelte? Is het een overzicht?

Illustraties
Zijn de illustraties duidelijk in hun bedoeling, relevant en professioneel? Voegen de illustraties iets toe aan de inhoud of verduidelijken zij deze?

Veiligheid
Worden veiligheids- of versleutelingssystemen gebruikt wanneer nodig? Aanvulling bestedownloads.nl: het https:// adres waarbij een hangslotje getoond wordt in de browser. Deze beveiligde verbindingen worden gebruikt bij het versturen van privacy-gevoelige gegevens (internetbankieren, online webaankopen). Als je op het hangslotje klikt, krijg je ook nog het veiligheidscertificaat te zien.Hangslotje