Online opslag, backup, synchronisatie en bestanden delen

Inleiding


Glide Het is al een tijdje aan de gang, de trend dat software niet meer op je PC draait, maar op het web. Het wordt ook wel aangeduid met de term Web 2.0. Het cijfer verwijst in de software industrie naar de versie van een programma. Web 1.0 is in deze analogie het “oude internet” van allemaal losse websites. Web 2.0 is een computer platform dat webapplicaties aanbiedt aan de eindgebruikers.

Het is ook te zien aan de “strijd” tussen Google en Microsoft. Microsoft heeft jarenlang gedacht dat het met (besturings)software voor op de PC een belangrijke speler kon worden. Dat is uiteindelijk ook gelukt, maar dat was in de tijd vóór er internet en snelle internetverbindingen bestonden. Google hanteert (terecht) het model dat het niet uitmaakt wat er op je PC draait (ChromeOS, MacOS, Windows, Linux, Firefox, Opera, etc.), maar dat het de gebruiker er om gaat wat je er mee kunt doen. Vandaar de hausse aan emailprogramma’s (denk maar aan Google’s Gmail), weblogs, web foto albums, RSS readers tot aan complete office suites toe op internet.

Met de toename van het aantal snelle breedband aansluitingen zal deze trend gaan versnellen. Over een paar jaar kopen we geen software meer verpakt in een doos, maar nemen we een abonnement via internet. Het voordeel? Je hoeft geen software meer te installeren. Ook hoef je geen upgrades en patches meer te downloaden. De software op internet wordt volautomatisch bijgewerkt. En je kunt waar ook ter wereld (mits er een pc met internetverbinding is) je favoriete programma’s gebruiken. Backups van belangrijke bestanden hoef je niet meer te maken want dat doet de softwareleverancier al voor je.

En belangrijker nog je kostbare digitale spullen (mp3 ‘s, foto’s, films en wat al niet meer) worden veilig bewaard. Je kunt wel leuk een backup maken van je bestanden op een externe hardeschijf, maar als die thuis ligt en tijdens je vakantie brandt je huis af dan heb je er nog weinig aan. Ook maakt deze online opslag het mogelijk om je bestanden met anderen te delen.

Wel moet je bedenken of je de online aanbieder voldoende vertrouwt. Wat als deze failliet gaat? De beste backup strategie is om bestanden zelf te backuppen op een medium dat je thuis hebt staan en daarnaast nog een keer online. Hetzelfde geldt voor het online opslaan en delen van vertrouwelijke bestanden. Je weet maar nooit wie er “meeleest”.

 

Online office


Google DocsGoogle Docs
Het mooie van een web applicatie als Google Docs is dat je overal bij je documenten kunt komen. Maar de mooiste toepassing is dat je met meerdere mensen (tegelijk) aan een document kunt werken. Je kunt ook bestaande documenten gemaakt met Word of OpenOffice uploaden naar Google Docs en er daar verder in werken. En uiteraard kun je in Google Docs documenten opslaan als Word bestand of als PDF. Het is ook handig voor mensen die zelf geen Word of Office op hun PC hebben. Ze kunnen via Google Docs dan toch dit soort documenten openen en lezen. Naast Word ondersteunt Google Docs de volgende bestandsformaten: Microsoft Excel (.XLS and .XLSX), Microsoft PowerPoint 2007 / 2010 (.PPTX), Apple Pages (.PAGES), Adobe Illustrator (.AI), Adobe Photoshop (.PSD), Autodesk AutoCad (.DXF), Scalable Vector Graphics (.SVG), PostScript (.EPS, .PS), TrueType (.TTF) en XML Paper Specification (.XPS).

Je kunt trouwens ook complete mappen uploaden naar Google Docs.

Besturingssysteem: Windows XP/Vista/7, Linux, Mac OSX 10.3.9/10.4
Browsers: Google Chrome, Safari4, Internet Explorer 8/9, Firefox 3.6 met Cookies en Javascript ingeschakeld
Taal: Nederlands en Engels
Licentie: Gratis online dienst
Website: Google Docs

 

Online backup


MozyHome free online backupMozyHome free
Bied je de mogelijkheid om 2 GB data te backuppen (dat is ongeveer 250.000 tekst e-mails, 340 MP3′s en 300 foto’s). Voor elke 4 vrienden die je aanbrengt, krijg je van Mozy nog eens 1GB gratis opslagruimte. Wil je meer opslagruimte dan kan dat tegen betaling. MozyHome free is gratis, maar stuurt je zo af en toe wel commerciële emails, dus gebruik bij aanmelding niet je “eigen” emailadres. Na het downloaden en installeren van de MozyHome free software (alleen voor Windows XP) kun je gaan backuppen via een handige wizard. Je backups gaan overigens over een beveiligde verbinding en worden versleuteld.
Tip: wanneer je “Enable Advanced View” aanvinkt, heb je meer mogelijkheden om je te backuppen bestanden te kiezen en kun je bovendien nog een lokale backup laten maken.

Besturingssysteem: Windows XP/Vista/7 (32/64-bit), Mac OSX 10.4/10.5/10.6
Taal: Engels
Licentie: Gratis online dienst
Website: Mozy
Registratie en Download: MozyHome free

 

Online opslag


Dropbox online bestanden synchronisatieDropbox
Dropbox is een gratis applicatie die na downloaden en installeren een “gedeelde” map aanmaakt in je Mijn documenten. Via deze map worden je bestanden automatisch gesynchroniseerd tussen je pc, andere pc’s en mobiele apparaten. Na registratie heb je een online Dropbox account en bijbehorende “cloud” map.

Besturingssysteem: Windows XP/Vista/7, Mac, Linux en Mobiel (iPhone,iPad,Blackberry, Android)
Taal: Engels
Licentie: Gratis online dienst
Website: Dropbox
Registratie en Download: Dropbox free
Extra: Dropbox handleiding

Eén van de meest innovatieve Web 2.0 applicaties is Glide. Met Glide kun je allerlei digitale bestanden zoals muziek, video’s, foto’s, tekstbestanden en PowerPoint presentaties bewaren, synchroniseren én delen.

Glide Desktop

Glide presenteert zich als een online desktop of OS om al je bestanden tussen allerlei pc’s en mobiele apparaten uit te wisselen. De gratis variant van Glide bied je 30GB ruimte en toegang voor maximaal 6 gebruikers. Gebruik van Firefox en Flash is nodig.
Met extensies voor Firefox 3.6+, Safari 5.0+, Google Chrome en Internet Explorer 7+ voeg je het Glide Browser OS toe aan je browser. Met de apart te installeren Glide One Sync Application synchroniseer je bestanden tussen de verschillende bestandslocaties.

Besturingssysteem: Windows, Mac OS X, Linux, Solaris, Android, BlackBerry, iPad, iPhone, iPod, Palm Pre, Symbian en Windows Mobile
Browsers: Mozilla Firefox 3.5+, Apple Safari 5+, Microsoft IE 8+, Google Chrome 5+
Taal: Engels
Licentie: Gratis online dienst
Website: Glidedigital.com

 

Online versturen


We transfer
Wetransfer online bestanden versturenBij Wetransfer kun je snel en gemakkelijk bestanden uitwisselen tot 2 GB. Je hoeft je niet te registreren en bestanden blijven tot 2 weken beschikbaar. Je selecteert de bestanden die je wilt uploaden,  je typt het e-mailadres van de ontvanger in (eventueel meerdere ontvangers scheiden met een puntkomma),  je eigen e-mailadres en eventueel een boodschap en drukt op Transfer. Tijdens de transfer is het belangrijk om het browservenster niet te sluiten. De ontvanger krijgt een link om het bestand te downloaden die 2 weken geldig blijft. De site krijgt zijn inkomsten uit de roterende wallpapers op de achtergrond.

Besturingssysteem: Windows, Mac
Browsers: met Flash benodigd
Taal: Nederlands en Engels
Licentie: Gratis online dienst
Website: Wetransfer.com