5 Tips om van je website statistieken te leren

Webstatistieken

1. Lengte van bezoek en aantal bekeken pagina’s
Vaak wordt hiermee geschermd om te laten zien hoe goed je het doet. Als de bezoeker langer blijft en meer pagina’s bekijkt, zul je wel een ‘sticky’ website hebben. Maar je kunt het met hetzelfde gemak omdraaien. De bezoeker bleef zolang en bezocht zoveel pagina’s omdat hij niet direct kon vinden wat hij zocht. Als iemand in kortere tijd en in minder klikken bij de gewenste informatie komt, is de conversie (een verkoop, inschrijving) ratio waarschijnlijk hoger omdat een bezoeker sneller geholpen is.

2. Bezoekers paden
Geven uiteraard ook veel informatie over de moeite die een bezoeker moet doen om bij de gewenste informaie te komen. Hoe diep moet een bezoeker in je website ‘duiken’ om resultaat te hebben? Probeer die veelgezochte ‘diepere’ pagina’s vooraan te zetten.

3. Exit-pagina’s
We zien natuurlijk niet graag dat de homepage ook gelijk de exit-pagina is. Pagina’s die vaak voorkomen als exit-pagina hebben geen heldere structuur en helaas haakt daar de bezoeker dan af.

4. Lengte bezoek per pagina
Natuurlijk komen er ‘bouncers’ op je website terecht die dus eigenlijk per ongeluk daar terecht kwamen. Maar als bezoekers wel geïnteresseerd zijn in jouw website en ze verlaten deze binnen de 5-10 seconden dan kunnen ze kennelijk niet snel genoeg vinden wat ze zoeken. Zorg er daarom voor dat je homepage geen “kerstboom” is. Hoe meer je er opzet en hoe meer banners je laat knipperen des te lastiger wordt het voor een bezoeker om snel zijn weg te vinden. Zorg ook voor een snelle laadtijd van je homepage. Realiseer je dat elk plaatje de laadtijd vertraagd. Zorg dus ook voor een goede hostingprovider om je website te hosten. Een langzame server draagt niet bij aan een snelle laadtijd. Duurt het laden te lang, dan is de kans groot dat de bezoeker afhaakt.

5. Zoekmachine
Een zoekmachine op je eigen website levert ook interessante informatie op in de vorm van zoekopdrachten die gebruikers daar invullen. De onderwerpen die ze daar invullen, zijn kennelijk niet direct goed vindbaar.

Wil je meer weten over webdesign, usability, findability en search engine optimization (SEO), bezoek dan:
Jakob Nielsen
Usarchy.com
Seochat
Pagerank

Website tellers:
Een prima gratis teller is Statcounter. Voor een compleet overzicht van tellers, ga je naar Tellertest.

 

Ook interessant voor jou:

  1. SpamBayes voor Outlook
  2. Parental Control Programma’s
  3. Adres2000
  4. MediaMonkey muziekmanager en jukebox
  5. Paint.NET
E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef je reactie

*